Kaşar, koyun, inek veya keçi sütünden yapılan beyaz-sarımsı renkli hafif sert bir peynir türüdür. Genellikle Türkiye ve Yunanistan başta olmak üzere, Anadolu ve Balkanlar’da tüketilen bir peynirdir. Kahvaltılarda kendi başına yenilebildiği gibi, sandviç, tost, makarna, pide ve bazı tatlılarda da sıklıkla kullanılmaktadır. Ülkemizde sıklıkla üretilen bu peynir, yüksek vitamin ve mineral değerleriyle insan vücuduna birçok fayda sağlar.
Taze kaşar üretildikten kısa bir süre sonra tüketilir.
Eskitilmişi ise 6 ay soğuk hava koşullarında dinlendirilerek olgunlaştırılır. Bu sayede lezzetine lezzet katan bu peynir eğer doğal sütten yapılmışsa 3 yıl kadar saklanabilir.
En çok kahvaltılarda ve tostlarda kullanılan bu peynir, ülkemizde en fazla tüketilen peynir çeşitlerinden biridir. Dünya üretim sıralamasında Türkiye, coğrafi konumu ve iklim çeşitliliği sebebiyle oldukça önemli bir yere sahiptir. Gelin çeşitlerine göz atalım.
Kaşar Çeşitleri
- Malkara Eski Kaşar: Tekirdağ’da üretilir. Malkara İlçesi’nin ikliminin meydana getirdiği bitki örtüsüyle, özellikle kekik ile beslenen koyun sütünden üretilmektedir. Patenti tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
- Kars Kaşarı: Bu peynirin yapımı Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna dayanmaktadır. Yörede süt potansiyelini fark eden üreticiler bu bölgede üretime başlamışlardır ve bu peynir tüm Türkiye’de ünlenmiştir. Kaşar deyince aklımıza ilk bu çeşidi gelmektedir. Patenti tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
- Cevizli Kaşar Peyniri: Zonguldak’ta üretilen bu peynir, tamamen doğal beslenen inek ve mandaların sütünden yapılır. Standart kaşar peyniri yaklaşık 9kg sütten 1 kg olacak şekilde üretilirken, bu peynir 15 kg’dan 1 kg olacak şekilde üretilmektedir. Endüstriyel peynirler 10 saat kuruduktan sonra servis edilirken bu peynir 2 gün süreyle kurutuluyor.
Hangi Ülkenin?
Türkiye’nin diyebiliriz. Kaşar peyniri özellikle Anadolu ve Balkanlar’da tüketilmektedir. Osmanlı Dönemi’ne kadar uzanan bu peynir, elbette Türkiye’nin olacaktır çünkü o dönemde Balkanlar ve Anadolu’nun mutlak hakimi Osmanlı İmparatorluğu’ydu.
Kaç Derecede Erir?
Peynir 32 dereceye geldiğinde erimeye başlıyor ve yumuşuyor. Yani 32 derece diyebiliriz.
Kaç Günde Bozulur?
Peynirin kaç günde bozulduğunu net bir şekilde söyleyemeyiz çünkü bu sizin peyniri saklama koşullarınızla da bağlantılıdır. Ancak tüketmeden önce dış yüzeyine iyice göz atmalısınız. Herhangi bir küf yoksa peynir bozulmamış demektir. Eğer küflenmeye başlamışsa bozulmuş demektir. Küflenmesine rağmen küflü kısmı kesip kalanını yiyenler olabilir ancak biz size bunu önermiyoruz. Özel olarak küflendirilmiş peynirler bu durumda elbette ki istisnadır.
Bebeğe Kaçıncı Ayda Verilir?
İstisnai durumlar dışında, özellikle sert peynirler ve kaşar peyniri gibi yumuşatılamayacak peynirler, yüksek tuz içerdiğinden dolayı 1 yaşını geçmemiş bebeklere verilmemelidir. Ali Baba Süt olarak bebeklerinize peynir vermeden önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ediyoruz.
Buzluğa Konur mu? Nasıl Saklanır?
Sert peynirler derin dondurucuda saklanabilir fakat dondurucudan çıkardıktan sonra peynirleriniz solgun olabilir.
Ağzı tamamen kapalı bir şekilde buzdolabında saklanmalıdır.
Hakiki Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Gerçek kaşar, sarımtırak renktedir. tamamen beyaz olmamalıdır. Kimyasal olarak bu renk verilmeye çalışılmışsa rengi kahverengimsi, koyu sarı renkte olabilir. Bu peynirlerden uzak durulmalıdır. Hammaddesi süt olan bu peyniri yerken süt tadını hissetmelisiniz. Kendine özgü kokusu olduğu için bu taze ve doğal süt kokusunu peynirden almaya çalışmalısınız. Sert olmalıdır, margarin gibi bıçağa yapışmamalıdır.
En iyi yollardan birisi de fiyatıdır. Piyasanın çok çok altında, ucuz bir peynirden şüphelenmeniz gerekmektedir.
Besin Değerleri (100g-Ort.)
- Enerji(kcal) 360
- Karbonhidrat(g) 5.8
- Protein(g) 23
- Yağ(g) 24
- Kalsiyum(mg) 950
Kaşar Peyniri Faydaları
Tüm ürünlerimiz gibi insan vücudunu ciddi faydalar sağlamaktadır. İçeriğinde yüksek oranda vitamin ve mineral bulundurduğundan, sağlıkla ve güvenle tüketebileceğiniz bir peynirdir. B2 vitamini, kalsiyum ve protein açısından zengin olan kaşar peynirinin besin değerleri de oldukça yüksektir. Faydaları kısaca şu şekilde:
- İçinde bulunan yüksek kalsiyum oranıyla kemik erimesini riskini neredeyse yok eder. Ayrıca çocuklarınızın gelişimi ve diş sağlığı için de düzenli tüketmeleri gerekmektedir.
- Antioksidan özelliğe sahiptir, düzenli tüketilirse enfeksiyonlardan sizi korur.
- Bağışıklık sisteminizi daha düzenli çalıştırır ve sindirim sistemi rahatsızlıklarını tedavi eder.
- Kanser gibi hastalıklara yakalanma oranınızı en aza indirir.
Hangi Kaşar Peyniri Daha İyi?
Elbette Ali Baba Kaşar Peyniri! Peynirlerimizi kendi üretimimiz olan doğal sütlerimizden üretiyoruz. Dolayısıyla ortaya mis kokulu, taze, hijyenik, doğal bir peynir çıkıyor. Tüm ürünlerimizi, üretimden sofralarınıza kadar hijyenik koşullarda ve ürüne özel ambalajlarda sizlere sunuyoruz. Kaliteli hizmet ağımız ve ürünlerimizle daima sizlerin sağlığını ve memnuniyetinizi düşünüyoruz. Uygun fiyat-kaliteli ürün ilişkisiyle sizlere sunduğumuz ürünlerimizi Türkiye’nin neresinde olursanız olun, online ve güvenli ödeme sistemiyle sipariş edebilirsiniz. Siparişleriniz özenle hazırlanır, hızlıca sizlere teslim edilir. Ayrıca Adana ve Mersin şubelerimizi ziyaret ederek ürünlerimize göz atabilir ve mağazalarımızdan temin edebilirsiniz.
Ali Baba ürünlerini yerinde tatmak için alibabakafe.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
Kaşar Peyniri ve diğer peynir çeşitlerimizi sipariş etmek için buraya tıklayın.
Diğer ürünlerimizi alibabasut.com/magaza adresinden online sipariş edebilirsiniz.
Adana ve Mersin satış noktalarımıza ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Araçlarımızla dağıtım yapılan bölgeleri ve zaman çizelgelerini buradan inceleyebilirsiniz.
Sitemizde sunulan tüm içerikler, sadece bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi öneri ya da beslenme programı tavsiyesi değildir. Hassas veya alerjen bir yapınız varsa lütfen ilgili ürünlerin tüketilmesi ile alakalı doktorunuza danışınız.