Bu yazımızda çiğ süt nasıl pişirilir, detaylıca inceleyeceğiz.
Çiğ süt pastörize sütlerin aksine bakterilerden arınmış şekilde bizlere ulaşmıyor. Fakat pastörize sütlerde zararlı bakterilerle birlikte yararlı bakteriler de ölebiliyor. Çiğ sütün en büyük avantajı, pişirince bu yararları bakterilerin en az kayıpla bizlere ulaşmasını sağlamasıdır. Pişirme işleminden sonra zararlı bakteriler yok edilirken, yararlı bakterileri en az kayıpla bizlere ulaştırıyor. Peki çiğ süt nasıl pişirilir? Çiğ süt kaynatmadan içilebilir mi?
Çiğ Süt Kaynatılmadan İçilebilir mi?
Çiğ süt içmenin insan sağlığına ne kadar zararlı olacağını belirleyen faktörler, birim hacimde barındırdığı bakteri sayısıyla ölçülmektedir. Bakteri yoğunluğu ve faaliyetleri sütün sağımdan sonra soğuk zincire girmeden ne kadar açıkta kaldığı ile artma eğilimi göstermektedir. Ali Baba Süt olarak hayvanlarımızın sürekli sağlık takibi yapılmaktadır ve ayrıca sağım işlemi tamamen otomatik yapılarak hızlı bir şekilde sütümüz soğutulmaktadır. Bu sayede barındırdığı bakteri miktarı çok düşük seviyelerde tutulmaktadır. Fakat çiğ sütü kaynatarak tüketmek sadece bakterileri öldürmek için değil, bazı proteinleri daha iyi hazmetmek için de faydalıdır. Kısacası çiğ sütün pişirme işleminden sonra tüketilmesi gereklidir.
Çiğ sütü alırken güvenilir ve sağlıklı yerlerden temin etmeniz gerekir. Normal süte göre bekleme süresi daha az olan çiğ sütün hızlıca tüketilmesi ya da yoğurt, peynir vs süt ürünlerinin yapımında kullanılması gereklidir.
Çiğ Süt Nasıl Kaynatılır? Çiğ Süt Nasıl Pişirilir?
“Çiğ süt nasıl pişirilir?” sorusu çiğ süt hakkında en çok sorulan sorulardan birisidir. Gelin bu soruyu cevaplayalım. Çiğ süt nasıl pişirilir?
- Sütü kaynatmadan önce temiz ve ince bir tülbentle sütü süzün.
- Geniş ve temiz bir çelik tencereyi kullanmadan önce bir miktar su ile çalkalayın. Tülbentle süzdüğünüz sütü tencereye aktarın. Hafif ıslak tencerenizin içi sayesinde süt kaynarken altının tutmasını önlemiş olursunuz.
- Alternatif olarak; sütü kaynatırken tencerenin iç kısmının kenarlarına tereyağı sürerseniz sütün taşmasını önlersiniz.
- Süt kaynayana kadar sürekli karıştırın, Kaynamaya başladıktan sonra 5-10 dakika boyunca kısık ateşte kaynamasını bekleyip altını kapatın.
- Bu şekilde sütün içerisindeki vitamin ve minerallerin kaybolmasını önlemiş olursunuz.
- Pişmiş sütünüzün içine herhangi bir toz veya bakteri girmemesi için tencerenin kapağını kapatın ve mümkün olduğunda serin bir ortamda muhafaza edin.
- Sütün taşmasını önlemek için tahta bir kaşığı da üzerine koyabilirsiniz.
Süt ile geçebilecek hastalıklardan korunmanın en etkili yolu sütü iyice kaynatmak ve öyle tüketmektir. Çiğ süt içmek kesinlikle hastalığa sebep olur diyemeyiz fakat çiğ tüketilen süt ile yüksek riskli hastalıklara sebebiyet verebilirsiniz. Kaynatılan sütü gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Ali Baba ürünlerini yerinde tatmak için alibabakafe.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
Tariflerde kullanılan ürünlerimizi alibabasut.com/magaza adresinden online sipariş edebilirsiniz.
Adana ve Mersin satış noktalarımıza ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Araçlarımızla dağıtım yapılan bölgeleri ve zaman çizelgelerini buradan inceleyebilirsiniz.
Sitemizde sunulan tüm içerikler, sadece bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi öneri ya da beslenme programı tavsiyesi değildir. Hassas veya alerjen bir yapınız varsa lütfen ilgili ürünlerin tüketilmesi ile alakalı doktorunuza danışınız.